هدف و اقتصاد: دولت در حالی نسبت به حذف ارز ترجیحی گوشت اقدام کرده که این تصمیم با واکنش های مختلفی همراه بوده است . در واقع در حالی تولیدکنندگان گوشت از ارز ترجیحی برخوردار بوده اند که هر گونه تغییر در نرخ ارز و تورم زمینه گرانی گوشت را فراهم آورده و قیمت گوشت قرمز بین 700 تا یک میلیون تومان به ازای هر کیلو در مراکز خرده فروشی به دست مصرف کننده می رسد . این در حالیست که یک مقایسه ساده بین قیمت گوشت وارداتی و داخلی نشان می دهد با وجود آنکه تولیدکنندگان داخلی ارز ترجیحی دریافت می کنند اما قیمت گوشت وارداتی با احتساب هزینه حمل بازهم تا 3 یورو ارزانتر است . موضوعی که با کمی تامل می توان فهمید که بازهم پای مافیای بازار و افرادی در میان است که برحسب اتفاق سهم بالایی از تولید و توزیع گوشت را برعهده داشته و در تشکل ها نیز مسئولیت دارند . حال مشخص نیست چرا برخی از افراد و حتی نمایندگان مجلس آب به آسیاب این افراد ریخته و سعی دارند با ایجاد نگرانی از احتمال افزایش بیشتر قیمت گوشت رانت ارزی را به این گروه بازگردانند
بررسی ها نشان می دهد در حالیکه قیمت هر کیلوگرم گوشت گرم گوسفندی بهصورت لاشه در کشور به ۷۲۰ هزار تومان با نرخ یوروی ۸۰ هزار تومان معادل ۹ یورو رسیده است، مطابق آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی، قیمت لاشه گوشت گوسفندی گرم با توجه به کشور مبدأ واردات، بین ۷ تا ۸.۵ یورو است که با توجه به اینکه این نرخها با احتساب هزینه حمل به کشور لحاظ شده، نرخ واقعی قیمتهای جهانی یک تا ۳ یورو نیز پایینتر از ارقام یاد شده است.
همچنین مطابق همین آمار قیمت جهانی گوشت گوساله وکیوم وارداتی بین ۴.۵ تا ۶.۵ یورو با احتساب هزینه حمل است در حالی که تنها قیمت گوشت گوساله داخلی از قرار کیلویی ۵۵۰ هزار تومان و با نرخ یوروی ۸۰ هزار تومان، ۶.۵ یورو است.
در واقع سازمان برنامه و بودجه با اتخاذ این تصمیم در پی دو هدف از جمله صرفهجویی ارزی و اطمینان از رسیدن یارانه تخصیصی به جامعه هدف یعنی مصرف کننده است.
بر این اساس اما به نظر میرسد حذف ارز ترجیحی گوشت و انتقال آن به گروه توافقی نیز راهکار مناسب برای صرفهجویی ارزی نباشد چرا که به هر حال استفاده از ارزهای حاصل از صادرات نفتی و غیر نفتی نیز به نوع دیگری استفاده از منابع ارزی کشور است.
کارشناسان بر این باورند که همزمان با تغییر نرخ ارز مرجع واردات، احتمال افزایش بیشتر قیمت گوشت قرمز در بازار وجود دارد و این محصول باز هم در کشورمان با قیمتهایی بهمراتب بالاتر از قیمت جهانی در سفره مردم قرار خواهد گرفت.
البته این پیش بینی کارشناسان احتمالا درست است چرا که بارها شاهد بوده ایم تولیدکنندگان و عوامل توزیه به بهانه های مختلف نسبت به افزایش قیمت آن هم از طریق مهندسی بازار اقدام کرده اند و دلت هم مجبور شده برای مقابله با این چالش نسبت به واردات دگسترده اقدام کند . بنابراین در حال حاضر حذف ارز ترجیحی بهانه خوبی برای تکرار این سیاست و اجابر دولت برای بازگرداندن ارز ترجیحی به این گروه است.
سیدعبدالکریم هاشمی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس می گوید: اگر بنا به حذف ارز ترجیحی واردات گوشت قرمز باشد، دولت باید برنامه ارائه دهد و بگوید چگونه میخواهد کاهش قدرت خرید مردم را در این بخش جبران کند. وقتی سه دهک پایین جامعه هماکنون خیلی توان خرید گوشت ندارند، حتماً با حذف ارز ترجیحی اوضاعشان وخیمتر خواهد شد.
هاشمی اظهار داشت: اگر ارز ترجیحی گوشت قرمز حذف شود، نه تنها قیمت هر کیلوی آن سر به چند میلیون تومان میتواند بگذارد که حتی اثرات منفی افزایش قیمت آن، محصولات دیگر را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد. ما نگران افزایش تورم و کوچکتر شدن سفرههای مردم هستیم. نباید تصمیماتی گرفت که هزینه زندگی مردم بالاتر برود، زیرا شرایط مناسب نیست و تاکنون مردم تورم زیادی را تحمل کردند.
وی گفت: قیمت کالا و خدمات به صورت زنجیروار به یکدیگر متصل هستند. وقتی قیمت یک محصول که مخصوصاً اساسی هم باشد، افزایش پیدا کند، تاثیر آن بر کالا و خدمات دیگر عینی میشود. در موضوع افزایش قیمت بنزین، این اتفاق افتاد و امروز هم نگرانیم که افزایش قیمت گوشت قرمز به عنوان کالای اساسی، نرخ دیگر کالا و خدمات را بالا ببرد.

