هدف و اقتصاد: افزایش قیمت نان که در برخی از مناطق و نانوایی ها بسیار بالاتر از نرخ مصوب به فروش می رسد در روزهای اخیر حواشی زیادی را رقم زده است . اگرچه که مسئولان صنفی این گرانی را تکذیب می کنند اما گشتی در سطح شهخذر نشان می دهد این گونه تخلفات به وفور وجود دارد. موضوعی که به اعتقاد کارشناسان فساد و هدر رفت نان، به ویژه در مسیر توزیع، میتواند منجر به کمبود در برخی مناطق شود. البته دلالان و واسطهها میتوانند در توزیع نان دخالت کرده و در برخی مناطق، کمبود ایجاد کنند. از این رو در شرایط اقتصادی دشوار، قیمت مواد اولیه و نرخ دستمزد میتواند بر تولید و توزیع نان تاثیر بگذارد. در نهایت، رفع ناترازی در توزیع نان نیازمند یک رویکرد چندوجهی است که به بررسی و حل این عوامل مختلف میپردازد. بهبود زیرساختها، مدیریت بهتر تولید و توزیع، نظارت دقیق و شفاف سازی فرآیندها، از جمله اقدامات ضروری برای حل این معضل هستند.
توزیع آرد یارانهای و تولید نان در کشور با چالشهای متعددی مواجه است که نیاز به بهبود روشهای مدیریتی، نظارتی و حمایت از نانوایان دارد. ایجاد سامانههای مؤثر توزیع، ارتقاء کیفیت آرد و نان و ارائه تسهیلات مالی میتواند به حل این مشکلات کمک کند.
ناترازی در توزیع نان، معضل پیچیدهای است که ریشه در عوامل متعددی دارد چراکه تقاضا برای نان در طول روز و در فصول مختلف سال، متفاوت است. این نوسانات، برنامهریزی برای تولید و توزیع را پیچیده میکند. همچنین، عواملی مانند رویدادهای خاص یا تغییرات در عادات مصرف، میتوانند بر تقاضا تأثیر بگذارند.
در این رابطه سهراب هاشمی کارشناس اقتصادی می گوید: فساد و هدر رفت نان، به ویژه در مسیر توزیع، میتواند منجر به کمبود در برخی مناطق و مازاد در برخی دیگر شود. البته دلالان و واسطهها میتوانند در توزیع نان دخالت کرده و در برخی مناطق، کمبود ایجاد کنند. از این رو در شرایط اقتصادی دشوار، قیمت مواد اولیه و نرخ دستمزد میتواند بر تولید و توزیع نان تاثیر بگذارد. از این رو نبود شفافیت در فرآیند توزیع، میتواند منجر به سوء استفادهها و ناترازی شود.
وی تصریح کرد: در نهایت، رفع ناترازی در توزیع نان نیازمند یک رویکرد چندوجهی است که به بررسی و حل این عوامل مختلف میپردازد. بهبود زیرساختها، مدیریت بهتر تولید و توزیع، نظارت دقیق و شفاف سازی فرآیندها، از جمله اقدامات ضروری برای حل این معضل هستند.
این کارشناس اقتصادی با توجه به سوء استفاده برخی افراد و احتکار آرد توسط دلالان با هدف افزایش قیمت، گفت: در این بین از همه مهمتر توزیع غیرمجاز آرد به نانواییهای غیرمجاز یا خارج از شبکه توزیع از عوامل تعیین کننده سرنوشت نان در مسیر توزیع است.
هاشمی به مشکلات مالی نانواییها نیز اشاره داشت و این موضوع را شاید یکی از اساسیترین عوامل برای ایجاد ناترازی در بخشهای مختلف تولید تا توزیع نان دانست و گفت: افزایش هزینههای تولید، از جمله انرژی و دستمزد، که نانواییها را تحت فشار قرار میدهد؛ و عدم حمایت مالی و تسهیلات مناسب برای نانواییها و همچنین موضوع ضعف در نظارت و مدیریت توزیع آرد و نان توسط نهادهای مربوطه است که میتواند بخش بزرگی از این چالش را تحت تاثیر قرار دهد البته نیاز به بهبود برنامهریزی و مدیریت در زمینه توزیع و تولید نیز به شدت احساس میشود.
وی ادامه داد: دلالان با خرید آرد یارانهای و فروش آن به قیمت بالاتر در بازار آزاد، موجب نوسانات قیمت و کمبود آرد در نانواییها میشوند. البته یکپارچگی نداشتن بین سامانهها و نبود نظارت کافی موجب میشود که برخی نانواییها آرد بیشتری از حد مجاز دریافت کنند. عدم وجود نظارت موثر در توزیع و قیمتگذاری آرد و نان باعث سوءاستفاده و احتکار میشود که این تماما نشانه ضعف و بسترسازی برای فضای ناترازی نان در کشور است.

