پناهگاه جدید برای بقایای ویلای رومی در گلوسترشایر انگلستان، با هدف حفظ و بهبود دسترسی به این سایت تاریخی طراحی شده است. این ساختار ۴۰ متری، که توسط استودیوی “استودیوی فیلدن کلاگ بردلی” طراحی شده، با استفاده از چوبهای باریک و بلند پوشانده شده تا به مرور زمان به زیبایی در چشمانداز طبیعی منطقه ادغام شود. ویلا چدورث روم در سال ۱۸۶۰ کشف شد، زمانی که یک سگ حین حفاری بخشی از موزاییک را روی سطح زمین یافت. امروزه این مکان به یکی از اولین میراثهای عمومی در انگلیس تبدیل شد و هنوز یکی از کاملترین و پر بازدیدترین بقایای رومی در شمال اروپا است.
این سایت که تحت مدیریت سازمان حفاظت از حقوق ملی قرار دارد، به بازدیدکنندگان این امکان را میدهد تا برای اولین بار بخشی از کف موزاییک باستانی که در امتداد محدوده غربی ویلا باقی مانده، مشاهده کنند. نمای بیرونی ساختمان از کاج اروپایی است که از جنگل حفاظت شده Trust National در اشریج، هرتفوردشایر تأمین شده است. معماران به این نکته اشاره کردهاند که طراحی این پناهگاه به گونهای انجام شده که با محیط روستایی اطراف همخوانی داشته باشد و ساختار جدید به مرور زمان در محیط طبیعی ادغام شود.
در گذشته دو اتاقک ویکتوریایی که یکی به عنوان حمام و دیگری به عنوان اتاق ناهارخوری استفاده میشدند، در محدوده انتهایی غربی ویلا قرار داشتند. این اتاقکها به مرور فروریختند در این پروژه برای حفاظت از سایت، بهطور موقت چادرهای پلاستیکی برپا شدند.
پناهگاه جدید، با طراحی مدرن و کاربردی، تمام طول محدوده غربی را پوشش میدهد و دسترسی را از طریق پیادهروی فلزی معلق شیبدار فراهم میآورد. این طرح به گونهای است که بازدیدکنندگان میتوانند تنها چند سانتیمتر بالاتر از موزاییکهای کف قدم بزنند.این شیوه طراحی تجربهای منحصر به فرد را بوجود می آورد. ساختار پناهگاه بهگونهای طراحی شده که وزن را بهطور یکنواخت در سراسر سازه توزیع کند. مت سامرویل، معمار پروژه، توضیح میدهد که در طراحی این سازه، تعادلی دقیق بین سبک طراحی و وزن کافی برای نگهداشتن سازه در شرایط خاص مانند باد شدید برقرار شده است. رویکرد اصلی آنها این بود که سازه مستقیماً بر روی دیوارهای رومی ساخته شود و از رویکردهایی که به نمایش آثار باستانی بهعنوان اشیاء جداگانه میپردازند، پرهیز کند. نمای جلویی پناهگاه با صفحات چوبی پوشیده شده که بهصورت کشویی باز میشوند تا نور طبیعی به داخل بیاید و تختههای چوبی زاویهدار در سمت شمال بهگونهای طراحی شدهاند که از کف موزاییک در برابر نور مستقیم خورشید محافظت کنند. برای جلوگیری از استفاده از ماشینآلات سنگین، تمامی عناصر ساختمان بهصورت قطعاتی پیشساخته و قابل حمل به سایت آورده شده و با دست مونتاژ شدهاند. این قاب در چهار هفته ساخته شده و بقیه ساختمان در ۱۱ ماه به پایان رسید. سامرویل می گوید: “کار بر روی یک بنای تاریخی فرصتی است که میتوان از آن مرحله خاص از تاریخ بهره برد.” این پروژه ۲ میلیون پوندی شامل یک سرپناه جدید، ساختمان پذیرش مرمتشده و سیستمهای آب آشامیدنی و برداشت آب باران است که به دلیل موقعیت دور از شبکه لولهکشی آب ضروری بودند. پناهگاه جدید برای ویلای رومی چدورث روم در گلوسترشایر، انگلستان، نمونهای برجسته از توازن میان حفظ میراث تاریخی و نیازهای مدرن است.
نکته کلیدی این پروژه، رویکرد مدرن و همراستا با اصول معماری پایدار است که بهویژه در استفاده از مواد طبیعی و طراحی منطبق با محیط زیست مشهود است. استفاده از چوبهای بومی و طراحی که بهطور تدریجی با محیط طبیعی ادغام میشود، نشاندهنده تعهد به حفظ زیباییشناسی محیط و احترام به تاریخچه سایت است. علاوه بر این، طراحی سازه به گونهای انجام شده که بدون نیاز به نصب لنگر در دیوارهای رومی، وزن و فشار را بهطور یکنواخت توزیع کند، که این امر خود گواهی بر دقت و حساسیت در تعامل با آثار باستانی است. این ساختار جدید امکان دسترسی نزدیکتر به آثار باستانی را برای بازدیدکنندگان فراهم میآورد، که به ایجاد تجربهای منحصر به فرد و صمیمی با تاریخ باستانی کمک میکند. از نظر فنی، استفاده از قطعات پیشساخته و مونتاژ دستی بهمنظور کاهش تأثیرات منفی بر سایت و تسهیل فرآیند ساخت، همچنین تأکید بر اهمیت احترام به بافت تاریخی و محیط طبیعی پروژه را نشان میدهد. در نهایت، این پروژه نه تنها به حفاظت و نمایش بهتر آثار باستانی کمک میکند، بلکه بهطور مؤثری نقش آموزشی و فرهنگی را نیز ایفا میکند. ساختار جدید با ارائه یک تجربه نزدیکتر و تعاملپذیرتر، به مخاطبان این امکان را میدهد که بهطور عمیقتری با تاریخ و میراث رومی ارتباط برقرار کنند، در حالیکه همزمان اصول پایدار و احترام به محیط زیست را نیز رعایت میکند.